Gravelracen ook iets voor jou?

Met een “racefiets” over verharde paden of zelfs gedeeltes van de mountainbike route, het kan met een gravelfiets. Voor velen van jullie is het fietsen over gravelpaden niet onbekend, want met je mtb fiets je natuurlijk ook met enige regelmaat over onverharde paden.

Maar waarom is de gravelbike nu zo populair geworden de afgelopen jaren?

Er is nog zoveel te ontdekken

Er zijn in Nederland honderden km’s onverharde wegen en paden, vaak niet technisch genoeg voor de mtb maar wel door prachtige landschappen en natuur. Met de racefiets sla je deze wegen over vanwege je smalle banden, alhoewel dat ook aan het veranderen is. Maar met een gravelfiets, met bredere banden en aangepaste versnellingssystemen en framemodellen, uitermate leuk om te rijden. Hoe leuk is het dat je je geen zorgen hoeft te maken of je fiets het wel aankan en je elk pad in kunt rijden die je ziet. Fabrikanten hebben massaal ingezet op een brede collectie met gravelfietsen. Fietsen met bredere banden, comfort verhogende systemen in het frame, meestal met een aangepast racestuur maar ook met rechte stuurtjes.

Het leuke is dat deze onverharde paden niet door dorpskernen lopen maar vaak door de weilanden of de natuur kronkelen. Het gaat niet alleen om hard rijden maar juist om te genieten van het fietsen en de natuur. Bovendien is bijna elke gravelfiets op te tuigen als ideale vakantie of trekking fiets!

Gravelfiets een comfortabele racefiets?

Waarbij een gewone racefiets een bandenbreedte heeft van 23 tot soms wel 32mm, gaan gravelbanden soms wel tot een breedte van 50mm. Dat gaat dus nooit in een standaard raceframe passen. Dat is dus ook de grootste aanpassing aan de gravelfiets. Het frame moet de ruimte hebben om deze brede banden te kunnen steken. De geometrie daarentegen is iets vriendelijker als een hardcore racefiets. Dwz dat de wielbasis iets langer is, dat het frame een wat hoger balhoofd heeft, en vaak wat aanpassingen aan het frame wat zorgt voor extra comfort zonder dat je je prestatie daardoor te kort doet. Bovendien zijn de meeste frames voorzien van bevestigingspunten voor tassen, extra bidonhouders en spatborden of drager. Zodat je de ultieme vakantieracer onder je kont hebt. De wat meer race georiënteerde modellen hebben dit niet.  Je kunt dus niet alle gravelracers over 1 kam scheren.

Schakelen en Remmen

Inmiddels is de sport zo geëvolueerd dat er speciale groepen zijn ontwikkeld voor je gavelfiets. Zowel Shimano als Sram hebben groepen ontwikkeld die speciaal voor gravelfietsen zijn gemaakt. In sommige gevallen met twee kettingbladen soms met één. Soms met een cassette met 10 versnellingen, soms met 11 of 12! Altijd met schijfremmen voor voldoende stopkracht onder alle omstandigheden.

Dus:

  • ben je avontuurlijk?
  • heb je geen zin in drukte?
  • wil je fietsen in de natuur?
  • wil je aan je conditie werken?
  • zoek je een allround fiets?
  • zoek je een mooie vakantiefiets? 

Misschien is dan een gravelfiets iets voor jou!

Ridley en Trek

fietsPRO heeft een dealerschap van Trek en Ridley als het gaat om gravelfietsen. We hebben van een aantal modellen testfietsen staan. Dus mochten we je interesse hebben gewekt kom dan eens gezellig langs, dan kunnen we samen kijken wat eventueel een geschikte fiets voor je is. En indien gewenst test je vooraf eens een fiets om te kijken of je er blij van wordt. 😉

Trudy, Machiel, Mark, Wouter en Wiebe

Contact image

FietsPro

Welkom bij FietsPro, ik sta je graag te woord. Kan ik je ergens mee helpen? U krijgt tijdens openingstijden direct antwoord op uw berichten!
by Best4u Media